Ga je binnenkort verhuizen? En wil je alle praktische zaken alvast op orde hebben? Wanneer je ergens anders gaat wonen, moet je dit doorgeven aan diverse instanties. Maar hoe werkt dit precies? En wanneer moet je dit doen? Aangezien je van alles moet regelen, wil je nog wel eens iets vergeten. Het is echter erg belangrijk om alle praktische aspecten ruim van tevoren op orde te hebben. Hieronder vertellen we je hoe en wanneer je je verhuizing moet doorgeven aan de gemeente en andere organisaties.
Aan wie moet je een verhuizing doorgeven?
Hoera! Je hebt een contract getekend voor je nieuwe woning. Je weet op welke datum je de sleutel krijgt en begint langzaamaan naar deze dag toe te leven. Vanaf nu komt er heel veel op je af. Je moet ontzettend veel regelen. Gelukkig is een goede voorbereiding het halve werk en kun je ruim van tevoren een aantal zaken op orde maken.
Het is belangrijk dat je de verhuizing op tijd doorgeeft aan belangrijke instanties. De meeste mensen weten wel dat ze het nieuwe adres moeten doorgeven aan de gemeente, Belastingdienst en verzekeringsmaatschappijen. Maar toch worden sommige instanties over het hoofd gezien.
Voorbeelden van instanties zijn de huisarts, bank, notaris en sportverenigingen. Maar vergeet ook niet je nieuwe adres door te geven aan je werk, school en fitness club.
Maak een lijstje met instanties
Er zijn dus een hoop organisaties aan wie je de verhuizing door moet geven. Om te voorkomen dat je iets vergeet, raden we aan om een checklist te maken. Hier noteer je alle overheden, instanties en organisaties waarbij een adreswijziging noodzakelijk is.
Hoe verhuizing doorgeven aan de gemeente?
Een verhuizing doorgeven aan de gemeente is erg belangrijk. Je kunt je nieuwe adres schriftelijk of digitaal doorgeven aan de gemeente waar je gaat wonen. Of dit nu Amsterdam, Groningen of Utrecht is; in de meeste gevallen werkt het hetzelfde.
Geef de verhuizing altijd door, ook als je in dezelfde gemeente blijft wonen. De desbetreffende gemeente voert het nieuwe adres vervolgens door in de Basisregistratie Personen (BRP).
Wanneer doorgeven?
Geef de verhuizing 4 weken voor of uiterlijk 5 dagen na je verhuisdatum door. Geef vervolgens een datum voor de verhuizing aan op de aangifte. Dit is de officiële verhuisdatum. Heb je de adreswijziging niet op tijd doorgegeven? Dan riskeer je een boete van maximaal €325.
Wanneer je een verhuizing gaat doorgeven, zijn de volgende gegevens van belang:
- Je hebt een geldig legitimatiebewijs van jezelf en de mensen die meeverhuizen
- Je hebt een bewijs van bewoning (huurcontract, koopakte of toestemmingsverklaring van de hoofdbewoner)
- Datum van de verhuizing
- Oud en nieuw adres
Aan deze instanties hoef je geen adreswijziging door te geven
Aangezien de gemeente de adreswijziging doorvoert in de Basisregistratie Personen (BRP) hoef je de verhuizing niet aan iedere instantie door te geven. De organisaties die toegang hebben tot de BRP nemen de wijziging vanzelf over.
Aan deze organisaties hoef je niets door te geven:
- Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO)
- Pensioenfonds
- Onderwijsorganisaties
- Sociale Verzekeringsbank (SVB)
- Ziekenhuis
- Zorgverzekeraar
- UWV
Vergeet ook deze praktische zaken niet!
Maar het doorgeven van de verhuizing aan instanties is niet het enige wat je moet regelen. Er zijn nog een heleboel praktische zaken die je ook niet mag vergeten.
- Kiezen of je een professioneel verhuisbedrijf wilt inschakelen
Heb je een hoop spullen? En wil je jezelf wellicht wat verhuisstress besparen? Schakel dan een verhuisbedrijf uit de buurt in. Vraag offertes aan bij diverse bedrijven en maak een keuze. Woon je op een bovenverdieping? Dan is het handig om een verhuislift te regelen.
- Parkeervergunningen regelen
Heb je een parkeervergunning nodig bij je nieuwe woning? Vraag deze dan alvast aan. Maar kijk ook of er op de verhuisdag zelf parkeervergunningen nodig zijn.
- Reiskostenvergoeding aanpassen
Krijg je reiskostenvergoeding van je werk? Deze vergoeding is gebaseerd op het aantal kilometers dat je moet reizen. Wanneer je gaat verhuizen, wijzigt dit aantal kilometers waarschijnlijk. Pas daarom ook je reiskostenvergoeding van tevoren aan.
Meer handige tips nodig over verhuizen? Neem eerst onze handige verhuischecklist door! Of neemt contact met ons op:
Bronnen:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/gemeenten/vraag-en-antwoord/hoe-kan-ik-mijn-verhuizing-doorgeven-aan-de-gemeente#
https://www.consumentenbond.nl/verhuizen/adreswijziging-doorgevenmakm