• Dé verhuisservice van Noord-Nederland!

Laagste prijs Noord NL

Voordelig en zorgvuldig

Ervaren Verhuisbedrijf

NIWO-geregistreerd

350+ Tevreden Klanten

Google reviews 5/5

Hoe lang blijven we gemiddeld in een huis wonen?

De een blijft tientallen jaren op dezelfde plek, terwijl de ander regelmatig verhuist. Maar hoe lang blijven we gemiddeld in een huis wonen? Wat is nu eigenlijk normaal? Hier heeft het statistiekbureau CBS onderzoek naar gedaan. Hieruit is gebleken dat veel ouderen al meer dan 50 jaar op dezelfde plek wonen. En de helft van de kinderen is zelfs nog nooit verhuisd. 

In dit artikel zetten we de resultaten van het onderzoek van het CBS op een rij en kom je erachter hoe lang we gemiddeld in een huis blijven wonen.

1 op de 8 ouderen is al 50 jaar niet verhuisd

Dat het percentage verhuizingen onder ouderen lager ligt dan bij jongeren is geen verrassing. Maar toch is het opmerkelijk dat 1 op de 8 ouderen al minimaal 50 jaar niet is verhuisd. Dit percentage ligt volgens het CBS het hoogst in Staphorst. Hier woont bijna 1 op de 3 mensen al langer dan een halve eeuw in hetzelfde huis. Ook in Twentse en Limburgse gemeenten liggen de percentages hoog. 

Veel verhuizingen in studentensteden

Wat opvalt in het onderzoek is dat er veel meer verhuizingen zijn in grote steden, zoals Amsterdam en Utrecht. In dorpen blijven mensen vaak langer op dezelfde plek wonen. Dit heeft hoogstwaarschijnlijk te maken met het feit dat deze grote steden een universiteit hebben. Studenten wonen namelijk over het algemeen maar korter in dezelfde woning. Daarnaast verhuizen jongeren vaker dan ouderen.

Ook is er onderzoek gedaan naar hoe vaak kinderen zijn verhuisd. Hieruit blijkt dat de helft van de kinderen onder de 18 jaar nog nooit is verhuisd. Wanneer de studententijd begint, zien we dit veranderen. 

Gemiddelde woonduur in Nederland

Veel tachtigplussers wonen al langer dan 50 jaar in hun huidige woning, maar hoe lang blijven we gemiddeld in een huis wonen? Het gemiddelde ligt doorgaans een stuk lager dan de genoemde 50 jaar, maar er zijn grote verschillen tussen gemeenten en leeftijdscategorieën. De inwoners van de gemeente Volendam-Edam wonen gemiddeld het langste op dezelfde plek, namelijk 14 jaar. In de studentensteden Groningen en Wageningen is de gemiddelde woonduur het kortst, maar vier jaar. 

Conclusie: hoe lang blijven we gemiddeld in een huis wonen?

Hoe lang we gemiddeld in een huis blijven wonen is afhankelijk van de gemeente en leeftijdscategorie. Ouderen blijven doorgaans langer in hetzelfde huis wonen; soms maar liefst 50 jaar. Jongeren verhuizen vaker, vooral in studentensteden is de gemiddelde woonduur laag. Hoe vaak ben jij verhuisd? Laat het ons weten!

Ben je op zoek naar een professionele verhuisservice in Noord-Nederland? Misschien omdat je naar studentenstad Groningen gaat verhuizen? Verhuisbedrijf Noord is gespecialiseerd in grote en kleine verhuizingen; en we doen ook studentenverhuizingen! Vraag een offerte aan en ontdek onze lage prijzen.

Hallo, hoe kunnen we je helpen?